KOLEKTIVETS BJÖRKKOL 7KG

519 kr

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Kolektivets Björkkol Birchotan 7kg

Hanterkskolet från Norrland.

100 procent björk


Vi tillverkar en ren naturprodukt. Det innebär att råvaran måste hålla högsta kvalitet.
Vår grillkol tillverkas av 100 procent björk från Norrbotten.
Vi hämtar björken från hållbart skötta skogar och är måna om att skapa arbetstillfällen i närområdet – därför samarbetar vi med lokala skogsägare och entreprenörer.

Hur görs grillkol?

Grunden i att tillverka grillkol är torrdestillering av trä. I processen lämnar de lättantändliga vedgaserna materialet och kvar blir grillkol, som ger glöd utan att brinna och utan att tillföra oönskad smak till maten.
I primitiva anläggningar för framställning av kol kokas veden i kärl med mycket liten lufttillförsel över öppen eld och gaserna tillåts försvinna rakt ut i luften.

I dag finns mer sofistikerade tekniker, med möjlighet att noggrant kontrollera processen från start till slut.
Dessutom går en mycket stor del av vedgaserna att återanvända som bränsle i processen – något som minskar utsläppen kraftigt.

Ugnen vi har valt är en av de bästa som finns. Den tillverkas i England och används bland av flera tillverkare som gör grillkol av högsta kvalitet. Kapaciteten är med industriella mått liten, cirka 500 kilo färdigt kol per bränning. Men för oss är inte det en nackdel.
Tvärtom innebär det att vi kan övervaka processen i detalj och få en helt annan kvalitetskontroll än vad som är möjligt i mycket större anläggningar.

Historien

Det går kanske att säga att vår historia får sin början redan på slutet av 1600-talet, när vår anfader Hans Hansson Kemi ankommer till Masugnsbyn och blir kolare – ett yrke som förs vidare till hans son.

För 40 år sedan hade den traditionen kunnat få sitt slut. Då gjorde vår mormors far, Lorens Larsson, släktens sista tjärdal i byn Kurkkio tillsammans med sin bror Helge.

Men nu har vi, också två bröder, tagit vid och skapat Aktiebolaget Kolektivet. Hela processen i att skapa en grillkol av världsklass, från att bearbeta veden, till kolningen och packningen sker på släktgården i Kurkkio. Vi är stolta över vår produkt och hoppas att det märks i grillen!

Pär och Hans

; var google_custom_params = window.google_tag_params; var google_remarketing_only = true; /* ]]> */